Jef Aerts en Anton Van Hertbruggen winnen dit jaar de Boekenleeuw en de Boekenpauw. Dat zijn de prijzen voor respectievelijk het best geschreven en het mooist geïllustreerde kinder- en jeugdboek in Vlaanderen. De twee laureaten gaan voor de eerste keer met de onderscheiding aan de haal. Ze krijgen elk 10.000 euro.
Dag iedereen! Wij, Elien en Tineke, zijn 2 leerlingen uit 6 ASO. Voor het vak Nederlands moeten we een leuke blog bijhouden. We gaan dit dan ook doen met veel plezier en enthousiasme! Komende maanden zullen we dus talloze berichten posten die aansluiten bij het vak Nederlands. We lezen allebei heel erg graag, maar vinden jammer genoeg niet vaak tijd om eens een goed boek vast te pakken. We hopen alvast dat we jullie weten te boeien in de wereld van de literatuur!
zondag 30 maart 2014
woensdag 26 maart 2014
Schrijfster Barbro Lindgren krijgt Astrid Lindgren-prijs
De Astrid Lindgren-prijs 2014 gaat naar de Zweedse kinderboekenschrijfster Barbro Lindgren. Ze is een literaire pionierster, zegt de jury van de prijs voor kinder- en jeugdliteratuur.
Vlaamse partijen voorstander van gereglementeerde boekenprijs
Een grote meerderheid van de Vlaamse partijen is voorstander van de invoering van een gereglementeerde boekenprijs. Dat is gebleken tijdens een debat op de jaarlijkse bijeenkomst van de boekensector, de ‘Staat van het Boek’ vrijdag in Brussel. Zowel Groen en SP.A als CD&V en N-VA zijn gewonnen voor de maatregel, enkel Open VLD ziet er geen heil in. Er namen geen andere partijen deel aan het debat.
Tommy Wieringa wint De Inktaap
De Nederlandse Schrijver Tommy Wieringa is dit jaar de winnaar van de literaire jongerenprijs De Inktaap met zijn roman 'Dit zijn de namen'. Ruim 1500 scholieren uit Vlaanderen, Nederland, Suriname en Curaçao riepen het boek uit tot hun favoriet. Wieringa ontving de prijs vandaag in Rotterdam in het bijzijn van zo'n 1000 scholieren.
zaterdag 22 maart 2014
Eva's oog - Karin Fossum
Voor het vak Nederlands hebben we opnieuw een boek moeten lezen, namelijk Eva's oog van Karin Fossum. In de volgende twee alinea's kan je allereerst een samenvatting van het verhaal vinden. Daarna volgt een woordje uitleg over wat ik van het boek vond.
donderdag 20 maart 2014
maandag 17 maart 2014
Brusselmans en zijn uitspraken...
Herman Brusselmans staat niet op de longlist van de twintig boeken voor de Gouden Uil. Herman Brusselmans zou Herman Brusselman niet zijn moest hij niet weer enkele gewaagde uitspraken doen. Uit volgend artikel blijkt nog maar eens dat hij geen gewone kerel is...
dinsdag 11 maart 2014
Amerikaanse schrijver Joe McGinniss (71) overleden
Door: Redactie −
11/03/14, 04u35
− Bron: AP
Joe McGinniss, de spraakmakende Amerikaanse schrijver van politiek
geladen boeken als 'The Selling of the President, 1968' en 'Fatal
Vision', is gisteren overleden aan de gevolgen van prostaatkanker. Hij
is 71 jaar geworden.
In 1993.
McGinniss baarde opzien met de wijze waarop hij het journalistieke handwerk vervlocht met verhaaltechnieken. Hij was bekend om de manier waarop hij zich kon vastbijten in zijn onderwerp. Zo huurde hij in 2010 in Alaska het huis naast dat van toenmalig gouverneur Sarah Palin, nadat die zich gemeld had in de Republikeinse race om het presidentschap.
zondag 9 maart 2014
creatieve opdracht "Eva's oog"
Als opdracht voor het vak Nederlands moesten we een verhaal verzinnen die net als in het boek Eva's oog van Karin Fossum medelijden met de dader opwekt. Dit verhaal moesten we baseren op een recent krantenartikel. Zowel het artikel als ons verhaal kunnen de nieuwsgierigen onder jullie lezen.
woensdag 5 maart 2014
Envoi - Hugo Claus & Absynthe Minded
Dit artikel schrijf ik omdat ik jullie graag kennis laat maken met 1 van mijn favoriete liedjes. Waarschijnlijk denken jullie nu: 'Liedjes hebben toch niets met literatuur te maken?'. Jullie hebben in de meeste gevallen inderdaad gelijk, maar bij dit liedje ligt het toch wel even anders. Ik heb het namelijk over Envoi van Absynthe Minded. Ik laat jullie het liedje eerst horen, misschien dat er dan een belletje gaat rinkelen.
dinsdag 4 maart 2014
Brusselse literatuurhuis wil heruitgave oeuvre Patricia de Martelaere
di 04/03/2014 - 10:53 Kirsten Sokol
Schrijfster en filosofe Patricia de Martelaere overleed vijf jaar geleden. Intussen zijn haar werken nauwelijks nog verkrijgbaar. Daarom is het Brusselse literatuurhuis Passa Porta met een petitie gestart "om de uitgeverswereld wakker te schudden".
vrijdag 28 februari 2014
Verkoop 'Fifty Shades' voorbij de 100 miljoen
Bewerkt door: Redactie
27/02/14 - 03u06 Bron: AP
27/02/14 - 03u06 Bron: AP
Van de erotische roman 'Fifty Shades of Grey' ('Vijftig tinten grijs') zijn al meer dan 100 miljoen exemplaren verkocht. Het boek van E.L. James staat bovendien al meer dan 100 weken op de bestsellerslijst van de New York Times, zo heeft uitgeverij Vintage Books bekend gemaakt.
maandag 24 februari 2014
Stefan Hertmans: ‘Elke familie heeft haar verhaal over de oorlog’
door Eveline Vergauwen
Stefan Hertmans Foto: Dieter Tielemans
Stefan Hertmans Foto: Dieter Tielemans
De enige Belg op de shortlist van de Gouden Boekenuil heet Stefan Hertmans. Met zijn roman over de eerste wereldoorlog ‘Oorlog en terpentijn’ veroverde hij al vele lezersharten en vakjury’s. Maar dat heeft zeker niet alleen met goede timing te maken.
zaterdag 22 februari 2014
Eva's Oog - Karin Fossum
Eva's Oog |
Karin Fossum |
Eva's Oog is geschreven door de befaamde schrijfster Karin Fossum. Ze is geboren als Karin Mathisen in Noorwegen. Eva's Oog verscheen in 1995 en was daarmee ook haar eerst gepubliceerde boek. In haar eigen land heeft ze ondertussen al vele belangrijke prijzen gewonnen. Zo heeft Fossum met Eva's Oog de prestigieuze Riverton-Prijs en de Glazen Sleutel gewonnen. De Glazen sleutel is een Scandinavische prijs voor het beste spannende boek uit Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden. Ieder land nomineert één boek, waarna uiteindelijk de winnaar wordt gekozen. Ik kan me wel voorstellen waarom deze misdaadthriller zo'n succes is. Zelf vind ik het namelijk één van de beste boekentoppers die ik heb gelezen.
Theateranalyse: Bad van Marie – Trust
De
theatervoorstelling, die ik op 7 februari 2014 ben gaan zien in de Schouwberg
Rex in Mol, heet Trust – Balkanbusiness – deel III. Het stuk is geschreven en
geregisseerd door Bert Danckaert en Peter Boelens. Natuurlijk waren er ook
acteurs die de voorstelling
speelden: Filip Jordens, Victor Mees, Peter Michel, Bas Teeken, Ana Van Aerden
en de bekende “Smos” uit Safety First, Matteo Simoni. Het decor werd verzorgd
door Annellies Boelens en John Van Oers. Andere medewerkers van het gezelschap “Bad
van Marie” zijn Pol Geusens, Vanessa Broes, Johan De Boel, Maya Albert, Soetkin
Verwilt, Carlo Ferrante, Bart Hollanders, Herwig De Weerdt, Ann Verhelst en
Eric Vanthillo. In dit artikel vinden jullie mijn ervaringen en wat uitleg over het stuk.
woensdag 19 februari 2014
J.K. Rowling komt in juni met nieuw boek onder pseudoniem
Door: Astrid Snoeys − 18/02/14, 07u43 − Bron: The Guardian
J.K. Rowling is opnieuw aan het schrijven geslagen, hetzij onder haar pseudoniem Robert Galbraith. Vanaf 24 juni ligt 'The Silkworm' in de rekken. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.
donderdag 6 februari 2014
J.K. Rowling verontschuldigt zich voor 'verkeerd einde'
CVH − 04/02/14, 10u22 − Bron: Wonderland Magazine
De Britse schrijfster J.K. Rowling, die de jeugdreeks Harry Potter bij elkaar pende, gaf in een interview met Wonderland Magazine toe dat ze haar boeken een fout einde gaf. Niet Ron, maar Harry Potter moest trouwen met Hermelien, het vrouwelijke hoofdpersonage in de boeken.
zondag 2 februari 2014
Mensbrugghe bij de stadsdichter: Een politieke benoeming met poëzie
Tim F. Van der Mensbrugghe − 30/01/14, 19u57
Tim F. Van der Mensbrugghe probeert op belangrijke evenementen binnen te geraken. Als reporter ter plaatse brengt hij verslag uit, van de politieke nieuwjaarsrecepties tot de Gouden Schoen. Vandaag: de inhuldiging van de nieuwe stadsdichter van Antwerpen.
Van poëzie houd ik niet, tenzij misschien met een gloeiende hekel.
Dichters wringen zich te graag in
bochten, ze cirkelen te gretig om de hete brij. Het is obscuur gedoe met rare woorden en halve zinnen. Waarom toch? Wat is er mis met een rechtlijnige vertelling? Zoals bijvoorbeeld:
Een man komt thuis van zijn werk. Hij zet zich aan tafel en eet een bord pap. Vurte pap, denkt de man, daar word ik niet gelukkig van. "Er is weinig waar ik gelukkig van word", mompelt hij tussen twee lepels door. Einde.
Voilà, een eenvoudig verhaal zonder franjes, dat lezen mensen graag. Maar je wilt niet weten wat een dichter daarmee aanvangt. Tegen dat hij drie lijnen op papier gekregen heeft, weet hij zelf al niet meer waarover hij schrijft. Als hij maar kan zwoegen op zijn metrum, zijn rijmschema en zijn beeldspraak.
Vandaag is het Gedichtendag en dus overspoelen de kranten ons met versvoeten en rijmschema's. En in Antwerpen wordt de zevende stadsdichter ingehuldigd. Bernard Dewulf ziet zijn mandaat niet verlengd, tijd voor een nieuwe politieke benoeming. Spondee, olé.
"Wie wordt eigenlijk de nieuwe stadsdichter?", vraag ik aan literair recensent Dirk Leyman wanneer ik hem tref op 't Schoon Verdiep van het Antwerpse stadhuis. Dirk rolt met zijn epische ogen. "Als ge dát niet eens weet", zucht hij. Minachting is des dichters hoofdkussen, ik laat er mij niet door van de wijs brengen. Onverstoord vraag ik of de nieuwe stadsdichter een beetje goed is. "Dat valt wel mee. Hij is niet slecht", monkelt Dirk, want dat is nu eenmaal wat literair recensenten bij uitstek
doen.
donderdag 30 januari 2014
Gedichtendag donderdag 30 januari 2014
Vandaag,
donderdag 30 januari 2014, is het gedichtendag. Overal in België lazen
of schreven mensen en kinderen gedichten. In volgend artikel uit het
tijdschrift Knack geeft men een voorbeeld van een klas leerlingen die
zich vandaag inzette voor de gedichtendag.
woensdag 29 januari 2014
Paul Bogaert wint de Herman de Coninckprijs 2014
NIEUWS
Boek.be
28/01/2014
Paul Bogaert wint met 'Ons verlangen' de Herman de Coninckprijs 2014, Max Temmerman de Publieksprijs.
Paul Bogaert wint met Ons verlangen de Herman de Coninckprijs 2014 voor de beste dichtbundel. Hij ontvangt een geldprijs van 6000 euro tijdens de feestelijke slotshow van Gedichtendag, op 30 januari om 20.15u. De prijs wordt overhandgd door Luk Lemmens, gedeputeerde, in de Arenbergschouwburg Antwerpen. Paul Bogaert, Norbert De Beule, Max Temmerman, Tom Van de Voorde en Miriam Van hee waren de genomineerde dichters.
dinsdag 28 januari 2014
Poëzieweek 'verwondering'
Overmorgen, 30 januari, gaat de poëzieweek van start. Sinds 2013 werd gedichtendag uitgebreid tot de poëzieweek. De gedichtendag vindt net zoals vorig jaar plaats op de eerste dag van de poëzieweek, die eindigt op 5 februari. Het thema van de gedichtendag is deze keer 'verwondering'. Hieronder kunnen jullie alvast een passend gedicht lezen.
Cyclus
Buiten tikt de regen op mijn raam
Maar toch laat ik mijn glimlach gaan
Alles groeit en bloeit
Dat is iets wat me steeds weer boeit
De cyclus van de liefde en de natuur
Blijft verwonderen uur na uur
Stil laat ik mijn strakke masker vallen
Thuis kan dat, dat weten we allen
Stil verdriet en geluk strijden
Dat is iets van alle tijden
Toch trek ik er steeds op uit om te zien
Of die Ene er toch is voor mij misschien
Ze zeggen, hoop doet leven
Die gedachte doet me vaak beven
Opnieuw beginnen is nooit leuk
En je zelfvertrouwen krijgt vaak een deuk
Toch zal iemand me eens raken
En me intens gelukkig maken
Maar toch laat ik mijn glimlach gaan
Alles groeit en bloeit
Dat is iets wat me steeds weer boeit
De cyclus van de liefde en de natuur
Blijft verwonderen uur na uur
Stil laat ik mijn strakke masker vallen
Thuis kan dat, dat weten we allen
Stil verdriet en geluk strijden
Dat is iets van alle tijden
Toch trek ik er steeds op uit om te zien
Of die Ene er toch is voor mij misschien
Ze zeggen, hoop doet leven
Die gedachte doet me vaak beven
Opnieuw beginnen is nooit leuk
En je zelfvertrouwen krijgt vaak een deuk
Toch zal iemand me eens raken
En me intens gelukkig maken
Auteur: onbekend
Om af te sluiten vinden jullie hier nog een link naar de site van de poëzieweek. Veel plezier!
maandag 27 januari 2014
Gaan popartiesten hun boekje niet te buiten met hun literatuur?
Morrissey schrijft momenteel zijn eerste roman. Daarmee sluit de Britse
zanger zich aan bij een elite van bekende muzikanten, die in de sporen
van Hemingway en Dickens treedt. Maar gaan popartiesten hun boekje niet
te buiten met zulke grote literaire aspiraties?
In de wereld der letteren zette vooral Nick Cave succesvolle stappen.
Vorig jaar verscheen Morrissey's autobiografie bij het prestigieuze
Penguin Classics, uitgever van Charles Dickens, Jane Austin en Charles
Darwin. Die memoires waren zo'n inslaand succes dat de 54-jarige Brit -
walgend van de muziekindustrie - beslist heeft om in te zetten op een
roman. Die zou inmiddels al voor de helft geschreven zijn.
Morrissey blijkt lang niet de eerste popster die lyrics voor literatuur inruilt. En dan laten we gemakshalve de talloze briljante autobiografieën (Bob Dylan, Frank Zappa), intrigerende dagboeken (Brian Eno, Jay-Z) of ontroerende memoires (Mark Oliver Everett van Eels, Patti Smith) nog buiten beschouwing.
In de wereld der letteren zette vooral Nick Cave succesvolle stappen - zowel kritisch als commercieel. Maar ook Bob Dylan, Steve Earle, Thé Lau, LL Cool J (een kinderboek!), Elvis Peeters en Josh Ritter boorden een relatief groot publiek aan met hun literaire escapades. De Amerikaanse singer-songschrijver Jimmy Buffett hield er zelfs een aantal bestsellers over. Hetzelfde gold voor Madonna's boekenreeks 'The English Roses', die wereldwijd op vernietigende recensies stuitte, maar wel op een gigantisch verkoopsucces kon rekenen.
Vier Vlamingen op longlist van Libris Literatuurprijs
ma 27/01/2014 - 10:02 Belga
Vier Vlamingen maken dit jaar kans op de Libris Literatuurprijs. Saskia de Coster ("Wij en ik"), Stefan Hertmans ("Oorlog en terpentijn"), Tom Lanoye ("Gelukkige slaven") en Jeroen Theunissen ("De omwegen") staan samen met 14 Nederlandse auteurs op de longlist van de Libris. Op 3 maart wordt duidelijk wie de shortlist haalt. Op 13 mei wordt de winnaar bekendgemaakt. Vorig jaar won de Nederlander Tommy Wieringa met "Dit zijn de namen" de Libris. Aan de prijs is 50.000 euro verbonden.
maandag 20 januari 2014
Lanoye neemt Constantijn Huygensprijs in ontvangst
19/01/14, 22u28 − Bron: Belga
Schrijver Tom Lanoye heeft vandaag in Den Haag de Constantijn Huygensprijs 2013 in ontvangst genomen voor zijn hele oeuvre. Dat is een van de belangrijkste literaire prijzen van Nederland. Naast de eer mocht onze landgenoot ook naar huis met 10.000 euro.
woensdag 15 januari 2014
"Ik zeg niet: ik ga de waarheid spreken over Martin"
di 14/01/2014 - 23:00 Ellen Maerevoet
"Het is een poging om te achterhalen hoe iemand tot zoiets komt." Zo omschrijft Kristien Hemmerechts haar roman "De vrouw die de honden te eten gaf", een fictief verhaal gebaseerd op het leven van Michelle Martin, de ex-vrouw van moordenaar Marc Dutroux. In "Reyers laat" ging ze in gesprek met Paul Marchal, die het boek intussen al kon lezen, maar niet enthousiast is over de aanpak van de schrijfster.
vrijdag 10 januari 2014
Provincie lauwert schrijver Gaston Durnez
donderdag 9 januari 2014
De Literaire Lente wordt vanaf 8 maart Boekenweek
09/01/14, 16u17 − Bron: Belga
Op 8 maart gaat de eerste Boekenweek (8-16 maart) in Vlaanderen van start. Deze literaire week volgt de Literaire Lente op en is een samenwerking tussen de Nederlandse stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek (CPNB), De Nederlandse Taalunie en het Vlaamse Boek.be. Dat bevestigt Greet Spaepen van Boek.be vandaag.
maandag 6 januari 2014
Gouden Ganzenveer voor David Van Reybrouck
De Gouden Ganzenveer 2014 is toegekend aan de Belgische
schrijver en cultuurhistoricus David Van Reybrouck. De Academie De
Gouden Ganzenveer, die de winnaar zondag bekendmaakte in het programma
Kunststof TV, roemt Van Reybrouck om zijn veelzijdigheid en bezielende
wijze van schrijven.
Abonneren op:
Posts (Atom)