Door de boekenprijs aan banden te leggen zou het voor bijvoorbeeld grote ketens en onlinewinkels niet meer mogelijk zijn om nieuwe titels ver onder de prijs aan te bieden. Nu gebeurt dit wel en kiezen ketens voor een kleine winstmarge per boek, wat ze dan goedmaken door de winst uit de grote hoeveelheden die ze verkopen.
Het hoeft niet te verwonderen dat de boekensector al lang vragende partij is voor een gereglementeerde boekenprijs. ‘Frankrijk heeft er al één sinds 1981’, zo zei Leen van Dijck, voorzitter van het BoekenOverleg, tijdens haar slotwoord. Door de zesde staatshervorming krijgt de (volgende) Vlaamse regering de bevoegdheid om de maatregel in te voeren. Volgens de aanwezige politici zou dat zelfs vrij snel na de vorming van een nieuwe regering kunnen gebeuren.
Bron: Vlaamse partijen voorstander van gereglementeerde boekenprijs, internet, 2014-03-21, (http://www.standaard.be/cnt/dmf20140321_01036087).
Onze motivatie: Dit leek me wel een zeer leuk artikel aangezien ook ik wel een voorstander ben van een vaste boekenprijs. Ik begrijp zeker dat de auteurs hun brood moeten verdienen. Bovendien heb je dan ook zekerheid als consument dat je niet in het zak gezet wordt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten