John Green |
19 keer Katherine |
Het boek 19 keer Katherine werd geschreven door de Amerikaanse schrijver John Green. Het hoofdpersonage dat hij bedacht voor dit boek is toch wel een heel opmerkelijk figuur. Colin Singleton is een pas afgestudeerde jongen met een bijzondere kijk op het leven. Zijn achternaam is ook zeer toepasselijk want Colin is een echte eenzaat. Zijn grote hobby is anagrammen maken, hij leest honderden bladzijden per dag en vindt alles zo interessant dat hij ook alles onthoud. Hierdoor komt hij over als een betweter en heeft slechts één vriend, Hassan. Omdat Colin zo gemakkelijk leert kreeg hij de stempel 'wonderkind'. Nu hij van school is, is het zijn doel om ook echt iets te betekenen en een genie te worden. Al snel beseft hij dat dat bijna niet mogelijk is en weet hij niet goed meer wat hij met zijn leven wil doen. Daarnaast zijn ook meisjes belangrijk in Colins leven maar niet zomaar meisjes, Katherines. Iedereen heeft wel een type maar Colins type is niet lichamelijk maar wel taalkundig. Hij houdt van Katherines, precies zo geschreven. Ondertussen heeft zijn negentiende Katherine hem al gedumpt, net zoals de vorige achttien. Dit alles samen maakt dat je Colin als lezer al snel als een uitzonderlijke, vreemde jongen ziet.
Waar het verhaal eigenlijk om draait is de zoektocht van Colin naar zichzelf. Deze zoektocht gebeurt in de vorm van een reis samen met zijn beste vriend Hassan. Hij zal gaandeweg leren wat echt belangrijk is in het leven en beseffen wat hij met zijn leven wil doen. Om dit te beseffen heeft Colin wel een hele weg moeten afleggen. Één onderdeeltje van deze weg is zijn Theorema van de Onderliggende Katherine-Voorspelbaarheid. Het is een wiskundige formule waarmee Colin zijn relaties met de negentien Katherines probeert te beschrijven en waarmee hij wil voorspellen hoe relaties zullen verlopen. Deze formule is zijn laatste poging om een genie te worden en 'iets te betekenen'. Wanneer hij de formule uiteindelijk oplost, beseft hij dat liefde, net als de toekomst, niet te voorspellen valt. Het belangrijkste is dat hij er dan ook achter komt dat hij geen genie moet zijn om iets te betekenen.
Zoals je waarschijnlijk al wel hebt gemerkt, heeft John Green dus een merkwaardig verhaal opgebouwd ronde deze ongewone jongen. Aan originaliteit is er zeker geen gebrek. Wie denkt er nu ook aan negentien relaties met een Katherine, een fabriek dat tamponkoordjes produceert of een theorema voor dumpen en gedumpt worden? Ik had ook nooit gedacht dat wiskunde en literatuur zo goed te combineren waren. John Green is er op deze manier in geslaagd om een verrassend boek te schrijven. Alle gebeurtenissen samen zorgen voor een eenvoudige verhaallijn die gemakkelijk te volgen is en ook alle clichés zoals liefde en vriendschap bevat. Ook heeft John Green voor de nodige humor gezorgd met het hilarische figuur van Hassan en de nutteloze maar ontzettend grappige weetjes van Colin. Kortom, het is een uniek boek dat vlot leest.
Zelf heb ik dit boek vol levenswijsheid graag gelezen maar het is niet meteen één van mijn favorieten. Het leest vlot maar is tegelijk ook zeer eenvoudig. Je moet nergens verder over nadenken want alles wordt voor je voorgekauwd. Daarom is het niet meteen een boek dat ik zou aanraden aan volwassen maar voor jongeren die net een stapje dichter willen zetten naar iets volwassener leesvoer is het misschien wel een goed begin. De schrijfstijl van John Green is in ieder geval aangenaam om te lezen. Toevallig heb ik ook ontdekt dat John Green de schrijver is van The Fault In Our Stars. Dit is een boek waarover ik al heb horen zeggen dat het echt een heel goed boek is met een ontroerend verhaal. Dit boek stond daarom al even op mijn lijstje van Engelstalige boeken die ik nog wilde lezen. Ik ga dus zeker nog meer van John Greens werk lezen.
Elien Van Echelpoel
Geen opmerkingen:
Een reactie posten