vrijdag 28 februari 2014

Verkoop 'Fifty Shades' voorbij de 100 miljoen

Bewerkt door: Redactie 
27/02/14 - 03u06  Bron: AP
© afp.

Van de erotische roman 'Fifty Shades of Grey' ('Vijftig tinten grijs') zijn al meer dan 100 miljoen exemplaren verkocht. Het boek van E.L. James staat bovendien al meer dan 100 weken op de bestsellerslijst van de New York Times, zo heeft uitgeverij Vintage Books bekend gemaakt.

maandag 24 februari 2014

Stefan Hertmans: ‘Elke familie heeft haar verhaal over de oorlog’

 door 


De enige Belg op de shortlist van de Gouden Boekenuil heet Stefan Hertmans. Met zijn roman over de eerste wereldoorlog ‘Oorlog en terpentijn’ veroverde hij al vele lezersharten en vakjury’s. Maar dat heeft zeker niet alleen met goede timing te maken.

zaterdag 22 februari 2014

Eva's Oog - Karin Fossum

Eva's Oog
Karin Fossum

Eva's Oog is geschreven door de befaamde schrijfster Karin Fossum. Ze is geboren als Karin Mathisen in Noorwegen. Eva's Oog verscheen in 1995 en was daarmee ook haar eerst gepubliceerde boek. In haar eigen land heeft ze ondertussen al vele belangrijke prijzen gewonnen. Zo heeft Fossum met Eva's Oog de prestigieuze Riverton-Prijs en de Glazen Sleutel gewonnen. De Glazen sleutel is een Scandinavische prijs voor het beste spannende boek uit Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden. Ieder land nomineert één boek, waarna uiteindelijk de winnaar wordt gekozen. Ik kan me wel voorstellen waarom deze misdaadthriller zo'n succes is. Zelf vind ik het namelijk één van de beste boekentoppers die ik heb gelezen.

Theateranalyse: Bad van Marie – Trust

De theatervoorstelling, die ik op 7 februari 2014 ben gaan zien in de Schouwberg Rex in Mol, heet Trust – Balkanbusiness – deel III. Het stuk is geschreven en geregisseerd door Bert Danckaert en Peter Boelens. Natuurlijk waren er ook acteurs die de voorstelling speelden: Filip Jordens, Victor Mees, Peter Michel, Bas Teeken, Ana Van Aerden en de bekende “Smos” uit Safety First, Matteo Simoni. Het decor werd verzorgd door Annellies Boelens en John Van Oers. Andere medewerkers van het gezelschap “Bad van Marie” zijn Pol Geusens, Vanessa Broes, Johan De Boel, Maya Albert, Soetkin Verwilt, Carlo Ferrante, Bart Hollanders, Herwig De Weerdt, Ann Verhelst en Eric Vanthillo. In dit artikel vinden jullie mijn ervaringen en wat uitleg over het stuk.

woensdag 19 februari 2014

J.K. Rowling komt in juni met nieuw boek onder pseudoniem

Door: Astrid Snoeys − 18/02/14, 07u43  − Bron: The Guardian
© ap. J.K. Rowling.

J.K. Rowling is opnieuw aan het schrijven geslagen, hetzij onder haar pseudoniem Robert Galbraith. Vanaf 24 juni ligt 'The Silkworm' in de rekken. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

donderdag 6 februari 2014

J.K. Rowling verontschuldigt zich voor 'verkeerd einde'

CVH − 04/02/14, 10u22  − Bron: Wonderland Magazine
© afp. J.K. Rowling geeft doe dat het einde anders kon.

De Britse schrijfster J.K. Rowling, die de jeugdreeks Harry Potter bij elkaar pende, gaf in een interview met Wonderland Magazine toe dat ze haar boeken een fout einde gaf. Niet Ron, maar Harry Potter moest trouwen met Hermelien, het vrouwelijke hoofdpersonage in de boeken.

zondag 2 februari 2014

Mensbrugghe bij de stadsdichter: Een politieke benoeming met poëzie

Tim F. Van der Mensbrugghe − 30/01/14, 19u57
© tim f. van der mensbrugghe. Stijn Vranken, de zevende stadsdichter van Antwerpen.

Tim F. Van der Mensbrugghe probeert op belangrijke evenementen binnen te geraken. Als reporter ter plaatse brengt hij verslag uit, van de politieke nieuwjaarsrecepties tot de Gouden Schoen. Vandaag: de inhuldiging van de nieuwe stadsdichter van Antwerpen.




  • © Tim F. Van der Mensbrugghe.
  • Tegen dat een dichter drie lijnen op papier gekregen heeft, weet hij zelf al niet meer waarover hij schrijft. Als hij maar kan zwoegen op zijn metrum, zijn rijmschema en zijn beeldspraak

  • © Tim F. Van der Mensbrugghe.
Een dichter ben ik niet, en dat wens ik zo te houden. Als ik ooit zo seniel word dat ik ga rijmen, gelieve mij dan zonder verdoving van een hoge toren te smijten. Zesvoetige jambische versregels horen niet thuis in mijn werk. Ik zou mijn versvoet snel verzwikken.

Van poëzie houd ik niet, tenzij misschien met een gloeiende hekel. 

Dichters wringen zich te graag in 
bochten, ze cirkelen te gretig om de hete brij. Het is obscuur gedoe met rare woorden en halve zinnen. Waarom toch? Wat is er mis met een rechtlijnige vertelling? Zoals bijvoorbeeld:
Een man komt thuis van zijn werk. Hij zet zich aan tafel en eet een bord pap. Vurte pap, denkt de man, daar word ik niet gelukkig van. "Er is weinig waar ik gelukkig van word", mompelt hij tussen twee lepels door. Einde.

Voilà, een eenvoudig verhaal zonder franjes, dat lezen mensen graag. Maar je wilt niet weten wat een dichter daarmee aanvangt. Tegen dat hij drie lijnen op papier gekregen heeft, weet hij zelf al niet meer waarover hij schrijft. Als hij maar kan zwoegen op zijn metrum, zijn rijmschema en zijn beeldspraak.

Vandaag is het Gedichtendag en dus overspoelen de kranten ons met versvoeten en rijmschema's. En in Antwerpen wordt de zevende stadsdichter ingehuldigd. Bernard Dewulf ziet zijn mandaat niet verlengd, tijd voor een nieuwe politieke benoeming. Spondee, olé.
"Wie wordt eigenlijk de nieuwe stadsdichter?", vraag ik aan literair recensent Dirk Leyman wanneer ik hem tref op 't Schoon Verdiep van het Antwerpse stadhuis. Dirk rolt met zijn epische ogen. "Als ge dát niet eens weet", zucht hij. Minachting is des dichters hoofdkussen, ik laat er mij niet door van de wijs brengen. Onverstoord vraag ik of de nieuwe stadsdichter een beetje goed is. "Dat valt wel mee. Hij is niet slecht", monkelt Dirk, want dat is nu eenmaal wat literair recensenten bij uitstek 

doen.