Wie wordt de opvolger van Louis Van Dievel als winnaar van de Knack Hercule Poirotprijs? Al voor de 16e keer berkroont het magazine Knack de beste Vlaamse thriller. Knack wil met dit initiatief de Vlaamse misdaadauteurs een steuntje in de rug geven. Beleef de prijsuitreiking mee op de openingsdag van de Boekenbeurs.

1 november in de Blauwe Zaal: Mark Eyskens: Macht en gezag

Waar zit vandaag de macht? Hoeveel macht of schijnmacht heeft een eerste minister nog bij ons? Hebben Belgische politici überhaupt nog macht, of is die allang verschoven naar de regionen van de Europese besluitvorming? Mag de V.S. zich nog steeds het machtigste land van de wereld noemen? En wat kunnen we verwachten van het gezag van de nieuwe paus? In zijn boek 'Macht en gezag' onderneemt Mark Eyskens een zoektocht naar waar de macht en het gezag vandaag zitten.

1 november in de Blauwe Zaal: Wil de echte koning nu opstaan?

Een leven lang werd koning Filip voorbereid om het land te leiden. Maar wie is Filip echt? Welke rol speelt godsdienst in zijn leven? Wat is de impact van Mathilde? Hoe sterk werd hij beïnvloed door koning Boudewijn? Wordt hij een goede koning? Een pittig debat met Thierry Debels ('Filip I. Zoon van Boudewijn'), Luc Van der Kelen (Het Laatste Nieuws), prof. Hendrik Vuye (Univ. Namen) en Erlend Hamerlijnck (Dag Allemaal). Mathias Danneels modereert.

2 november in de Blauwe Zaal: Dimitri Verhulst en Diane Broeckhoven

Twee nieuwe boeken van twee grote namen. Dimitri Verhulst voert in 'De laatkomer' ene Désiré Cordier op: die neemt wraak op zijn matte, liefdeloze burgermansbestaan door te doen alsof hij dementeert. In 'Wat ik nog weet' van Diane Broeckhoven volgt hoofdpersonage Manon een omgekeerd parcours: na een moeizaam herstel van een beroerte verlaat ze het verzorgingstehuis om naar haar vertrouwde omgeving terug te keren. Martine Tanghe praat met de auteurs.

3 november: Themadag De Groote Oorlog

De aankomende 100ste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog staat op 3 november de hele dag in de kijker op de Boekenbeurs. Onder meer Stefan Brijs, Stefan Hertmans, Patrick Lagrou en Marc de Bel geven hun visie op het conflict dat Europa en de wereld vier jaar lang verdeelde.

3 november in de Blauwe Zaal: Gesprekken met Etienne Vermeersch

Etienne Vermeersch, Vlaanderens meest invloedrijke intellectueel, gaat dieper in op een aantal actuele thema's die hem na aan het hart liggen. Verwacht je aan nieuwe inzichten over ethiek, wetenschap en religie. Maar ook onderwerpen als de financieel-economische crisis en de zesde staatshervorming passeren de revue.

3 november in de Groene Zaal: Tem je geest met Ruby Wax

De Amerikaanse comédienne Ruby Wax is sinds vorig jaar ambassadrice voor mensen die lijden aan depressie. Omdat ze zelf te kampen had met depressie, behaalde ze haar master in mindfulness gebaseerd op cognitieve therapie. Leen Demaré vraagt haar uit over haar bestseller 'Tem je geest', waarin ze op geestige wijze uitlegt hoe onze constant doorjakkerende en zelfkritische gedachten ons gestrest, bezorgd en angstig kunnen maken.

3 november in de Blauwe Zaal: De gezonde keuken van Pascale Naessens

Pascale Naessens staat garant voor eenvoudige recepten waar de unieke combinatie van gezonde ingrediënten centraal staat. In 'Puur genieten en toch gezond en slank 2' gaat ze dieper in op enkele van haar favoriete ingrediënten als kurkuma en zeewier. De leuke tips over tafeldecoratie en gasten ontvangen krijg je er gratis bij.

5 november in de Gele Zaal: Joost Zwagerman - Americana

Literaire duizendpoot Joost Zwagerman geeft een masterclass over zijn recent verschenen magnum opus 'Americana'. In het boek dat verschijnt in twee delen, worden alle artikels en essays verzameld die Zwagerman ooit schreef over de Amerikaanse cultuur. Literatuur, film, beeldende kunst, popmuziek, fotografie, ... alles komt erin aan bod. In deze masterclas gaat hij dieper in op een aantal prominente thema's en kunstenaars om zijn verhaal over de Amerikaanse cultuur van de afgelopen decennia te ondersteunen

6 november in de Groene Zaal: De naakte journalist

De journalistiek steekt de hand in eigen boezem. Bij de 'naakte journalist' kunt u terecht voor vier kritische debatten over journalistiek. Van klokkenluiders tot journalistieke crowdfunding en kritische sportverslaggeving.

7 november in de Oranje Zaal: Knack-dag

Interessante gesprekken met onder meer Wouter Beke en Herman Brusselmans. Het volledige programma van de Knack-dag vindt u hier.

9 november in de Oranje Zaal: Stad en stedelijkheid

Ruimtelijke kwaliteit en stedelijke beleving zijn vandaag belangrijke thema's in het publieke en politieke debat. De bevolkingsgroei in steden en de daarmee groeiende complexiteit hebben een directe weerslag op de samenleving en de (infra)structuur van een stad. Stadsonderzoeker en cultuurfilosoof Eric Corijn ('Kan de stad de wereld redden?') gaat de dialoog aan met ex-burgemeester van Antwerpen Patrick Janssens.

9 november in de Gele Zaal: Mens erger je! Met Walter Zinzen en Siegfried Bracke

Wat zal er in de toekomst gebeuren met Vlaanderen en België? Oud-journalist Walter Zinzen ('Mens erger je') hoopt in ieder geval dat Vlaanderen geen democratisch verkozen eenpartijstaat wordt. Onder leiding van Martin Buxant gaat hij hierover in debat met politicus Siegfried Bracke, in alle openheid en met intellectueel eerlijke argumenten.

10 november in de Groene Zaal: De vrolijke veganist

Wist je dat we oerfect gezond en gelukkig kunnen leven zonder dierlijke producten? Waarom eten we dan nog altijd vlees? In 'De vrolijke veganist' gaat Floris van den Berg recht op zijn doel af: het is een pleidooi voor veganisme en een wereld zonder het instrumenteel gebruik van dieren. De auteur geeft je een nieuwe kijk op hoe wij ons tot dieren verhouden.

10 november in de Rode Zaal: Het wel en wee van Mijnheer Notaris

Gezagsdrager, raadsman, biechtvader - de notaris is het allemaal. Een notaris krijgt in de beslotenheid van zijn kabinet de meest intieme verhalen, anekdotes, perikelen, amoureuze escapades en dirty secrets van zijn cliënten te horen. Cabaretier, columnist én jurist Bert Kruismans vlijde zich neer in fauteuils te lande, en ontdekte een schatkamer aan ontroerende, hilarische en vooral authentieke verhalen. Hij bundelde de memoires van tientallen Belgische notarissen 'Mijnheer de Notaris'.

11 november in de Blauwe Zaal: Koning Albert II en zijn 5 premiers

Luc Van der Kelen was een bevoorrecht waarnemer van de regeerperiode van vijf premiers: Dehaene, Verhofstadt, Van Rompuy, Leterme en Di Rupo en één koning. Hebben zij het goed gedaan? Van der Kelen, politiek commentator van Het Laatste Nieuws, weet als geen ander deze elementaire vraag te beantwoorden.

11 november in de Blauwe Zaal: Chanson! Zing mee met Bart Van Loo

De conférence van Bart van Loo is een vurige liefdesverklaring aan het chanson. Een muzikale slalom door de Franse geschiedenis. Een zoektocht naar de ziel van het chanson. Met de bereidwillige medewerking van Jacques Brel, Charles Aznavour, Joe Dassin, Barbara, Edith Piaf, Claude François, Georges Brassens, Jacques Dutronc en vele anderen. Meezingen is toegestaan.

11 november in de Blauwe Zaal: Steven Vanackere

Gewezen vicepremier Steven Vanackere ontplooit in 'De eerste steen, 7 hoofdzonden in politiek en samenleving' een persoonlijke en geëngageerde visie op het politieke bedrijf en de maatschappij. Annelies Beck praat met hem over zijn boek. Frank Adam leidt in met een Belgische fabel.

31 oktober, 5 en 7 november: nocturnes

Hebt u het liever wat rustiger op de Boekenbeurs? Kom dan naar een van de nocturnes. Ook in de week van 4 tot 8 november is het relatief kalm (en u krijgt bovendien korting op uw ticket).

Elke dag om 14.30 in de Rode zaal: Uur van de Literatuur van Knack Focus

Goede gesprekken over literatuur, schrijven en alles wat de auteurs beïnvloed heeft. Dat is het Uur van de Literatuur van Knack Focus. Met onder meer: Joost de Vries, Pjeroo Roobjee, Bob Van Laerhoven, Saskia De Coster, Valerie Eyckmans, Christophe Vekeman, Elvis Peeters en Diane Broeckhoven. (TE)

Bron: 20 dingen die u niet mag missen op de Boekenbeurs, internet, 2013-10-24, (http://www.knack.be/nieuws/boeken/20-dingen-die-u-niet-mag-missen-op-de-boekenbeurs/article-normal-112348.html).

Onze motivatie: In Antwerpen gaat morgen gaat de Boekenbeurs voor de 77ste keer van start. Dit evenement konden we zeker niet onopgemerkt laten voorbij gaan want de Boekenbeurs is hét jaarlijkse evenement voor elke lezer. Zelf hoop ik dus ook tijd te kunnen vrijmaken om een dagje in de boeken te gaan neuzen. 
Gedurende de twaalf dagen dat dit evenement loopt, worden er weer duizenden bezoekers verwacht. Zoals je in het artikel kan lezen is er dan ook voor ieder wat wils. De meest uiteenlopende onderwerpen komen aan bod in de 90 standen, 251 lezingen en de 16 workshops. Daarnaast kan je natuurlijk ook je boeken laten signeren door je favoriete auteurs.
Vanaf morgen heb je nog tot en met maandag 11 november de kans om de Boekenbeurs te bezoeken. Kaarten kosten tussen de vijf en negen euro, kinderen onder elf jaar kunnen gratis binnen. Als leuk extraatje vind je hieronder een link terug met de Boekenbeurs in cijfers.