di 17/12/2013 - 15:35
De jaarlijkse Vlaamse literatuurprijs voor poëzie ter nagedachtenis van Herman de Coninck zal op 30 januari 2014, op Gedichtendag dus, worden uitgereikt. De vijf dichters die ervoor in aanmerking komen zijn Paul Bogaert, Norbert De Beule, Max Temmerman, Tom Van de Voorde en Miriam Van hee.
• Ons verlangen van Paul Bogaert (De Bezige Bij Antwerpen)
• Tri ti tiii van Norbert de Beule (Atlas Contact)
• Bijna een Amerika van Max Temmerman (Vrijdag)
• Liefde en aarde van Tom Van de Voorde (Poëziecentrum)
• Ook daar valt het licht van Miriam Van hee (Bezige Bij)
Hieronder kan je van elke nominatie afzonderlijk de motivatie terugvinden (uit het nominatieverslag van 2014)
Miriam Van Hee: Ook daar valt het licht
In de veertig jaar dat Van hee nu gedichten schrijft, heeft ze niet alleen een enthousiast en groot publiek voor zich gewonnen, maar is ze ook steeds meer vintage Van hee geworden. Inmiddels een onmiskenbaar geluid, klankrijk en warm, met een liefdevolle maar nooit zoetsappige blik op de wereld, de natuur, de medemensen en de doden. Het voorbijgaan van de tijd leidt niet zozeer tot weemoed als wel tot verbazing over haar gestage verstrijken.
De vloeiende en natuurlijke manier waarop de zinnen over de regels gedrapeerd zijn zouden eveneens een lieflijke indruk kunnen wekken, als er niet ook steeds een dreiging op de loer lag, of het nu gaat om ‘de rimpels van een ontwakend verdriet’ of ‘ het suizen’ in je Antwerpse huis op een koude avond. Dichtbij zijn de gedichten steeds, maar alledaags worden ze nergens.
De vloeiende en natuurlijke manier waarop de zinnen over de regels gedrapeerd zijn zouden eveneens een lieflijke indruk kunnen wekken, als er niet ook steeds een dreiging op de loer lag, of het nu gaat om ‘de rimpels van een ontwakend verdriet’ of ‘ het suizen’ in je Antwerpse huis op een koude avond. Dichtbij zijn de gedichten steeds, maar alledaags worden ze nergens.
Max Temmerman: Bijna een Amerika
'Bijna een Amerika' oefent in afscheid nemen. Afscheid nemen van kinderjaren waarin je naar de toekomst reikt zoals door een sterrenkijker naar de maan. Afscheid ook van jeugdjaren, waarin je intens met iemand samen kan zijn, terwijl ‘de wagen stationair draait’ net als de Weense wals van Cohen, een nummer dat je voor de rest der tijden naar die gloed zal katapulteren. Afscheid van een moeder die langzaam weggleed en de leegte die dat laat in een lichaam, in een huis.
In soepele, soms spreektalige maar nooit simpele verzen zet Max Temmerman dat verleden op sterk water. Daarachter lonkt een beloofd land om lichter in te leven: een Amerika of minstens bijna een Amerika. Zo’n bijna dat heel nabij is. De talentvolle dichter zingt doordringend en met overgave over hoe alles nog moet beginnen.
In soepele, soms spreektalige maar nooit simpele verzen zet Max Temmerman dat verleden op sterk water. Daarachter lonkt een beloofd land om lichter in te leven: een Amerika of minstens bijna een Amerika. Zo’n bijna dat heel nabij is. De talentvolle dichter zingt doordringend en met overgave over hoe alles nog moet beginnen.
Tom Van De Voorde: Liefde En Aarde – Gedichten
In de onnavolgbare sprongen van de verbeelding van Tom Van de Voorde heeft Robin Hood een gsm, kan een masker ook gebreid worden, of zitten in het titelgedicht ‘Liefde en aarde samen in een traangasfabriek’. Door die over elkaar heen tuimelende, rijke beelden, en door de oosterse sfeer, lijken de gedichten speels en licht. Maar pas op: ze kunnen weerhaken bevatten en blijken venijnig, serieus en ingebed in verzet tegen ‘een reactionair moment’, om met de dichter te spreken. Hoewel Van de Voorde nergens poëzie met een programma schrijft, is zijn poëzie wel intens politiek: niet voor niets wordt er ontbeten met Bertold Brecht of wordt er een fictieve moord op Maurice Lippens gepleegd. Van de Voorde ondernam met Liefde en Aarde een authentieke en bewonderenswaardige zoektocht naar een vorm, en vooral naar een weerwoord.
Norbert De Beule: Tri ti tiii
Norbert De Beule werkt al enig jaren aan een consistent en uniek oeuvre vol poëzie die zingt, danst en schuurt. In de genomineerde bundel 'Tri ti tiii' combineert hij zijn overrompelende luisterervaring van het Noorse jazztrio Listen! met een boek over kleur dat hij in dezelfde periode las. ‘Dans heeft alleen maar binnenkant’, zo opent De Beule het bal, maar zijn poëzie bewijst het tegendeel: In een sterke, conceptuele bundel brengt De Beule met volle, overtuigende en meeslepende overgave zijn springerige taal, een wereld van kleur en geluid samen in een hartstochtelijke dans. Zijn poging om verschillende zintuigen in taal samen te brengen levert een constante en onvermijdelijke spanning op, die De Beule zelf helder en direct als volgt formuleert: dansen is zowel de hoogste vorm van denken als het allerhoogste kwaad.
Paul Bogaert: Ons verlangen
In 'Ons Verlangen' draagt Bogaert de van hem bekende, bizarre omarming van de moderne tijd nog een stap verder. Als geen ander weet Bogaert de taal van bezinningsdagen op kantoor, reclame, het jargon van hip holistisch management, gedachteloos parlando en andere taal die het zelden of nooit tot poëzie brengt naar zich toe te trekken. Dit levert een sterke, onvermijdelijke en confronterende bundel op die nog lang na het lezen blijft doorzingen. In zijn gedichten fileert Bogaert met chirurgisch gereedschap het ongemak, de pijn en de onzekerheden van het alledaagse, onpoëtische leven. Er zijn geen regels in de poëzie. Wie de valkuilen van de taal niet omzeilt maar juist omarmt en in een nieuwe, nog ongehoorde taal weet samen te brengen verdient het om gelauwerd te worden. Dit is een bundel die de poëzie verder brengt.
De vakjury van de 9de Herman de Coninckprijs wordt voorgezeten door Yra van Dijk (hoogleraar Nederlandse Letterkunde, Universiteit Leiden) en bestaat verder uit Bas Kwakman (Directeur Poetry International Foundation), Stijn Meuris (zanger) en Hilde Verbreuken (redactie programma Hautekiet). Na het overlijden van Thomas Blondeau, besloten de organisatoren hem uit respect niet te vervangen in de jury.
Stemcampagne
Op 18 januari 2014 start de stemcampagne voor de Publieksprijs voor het mooiste gedicht. Uit elk van de vijf genomineerde bundels maakt één gedicht kans op deze Publieksprijs. Iedereen kan online zijn stem uitbrengen. Het gedicht met de meeste stemmen komt op een mooie poster die je op Gedichtendag, donderdag 30 januari, gratis in de deelnemende boekhandels aangeboden krijgt. De stemfolder met de vijf gedichten en bijhorende leestips wordt verspreid in boekhandels en bibliotheken. De stemcampagne op www.boek.be loopt van vrijdag 17 januari tot 24 januari en verloopt in samenwerking met De Standaard, Radio 1, Canvas en Cobra.be.
Bron: Nominaties Herman de Coninckprijs 2014, internet, 2013-12-17, (http://www.cobra.be/cm/cobra/boek/131217-sa-hermandeconinckprijs-nominatie).
Onze motivatie: Binnenkort wordt de Herman de Coninckprijs weer uitgereikt. Ik vind dit een zeer leuke prijs omdat deze voor poëzie is. Een mooi gedicht is altijd prettig om eens te lezen en kan soms wel eens pakkend zijn. Vorige dinsdag zijn de vijf auteurs bekend gemaakt waarvan de gedichtenbundel genomineerd is voor deze Vlaamse literatuurprijs. Ik ben eens benieuwd wie deze prijs op 30 januari in de wacht zal slepen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten